Czy hala namiotowa nadaje się do użytkowania zimą?
Hala namiotowa to obiekt całoroczny - oznacza to, że można z niej korzystać bez względu na porę roku czy pogodę. Nie wolno jednak zapominać, że hala namiotowa przeznaczona do użytkowania podczas zimy musi posiadać nieco zmodyfikowaną konstrukcję i odpowiednie wyposażenie.
Odporność śniegowa hali namiotowej
Decydując się na wynajem hali namiotowej na zimę, musimy bezwzględnie wziąć pod uwagę tzw. odporność śniegową obiektu. Odporność śniegowa to czynnik określający wytrzymałość konstrukcji zadaszenia na obciążenie śniegiem gromadzącym się na jego powierzchni. Jej poziom określany jest na podstawie materiałów, z jakich wykonana jest hala, a także jej konstrukcji.
W Polsce wyróżnia się 5 stref obciążenia gruntu śniegiem. Są to:
strefa I – 70 kg/m²;
strefa II – 90 kg/m²;
strefa III – 120 kg/m²;
strefa IV – 160 kg/m²;
strefa V – powyżej 160 kg/m².
Parametry te pozwalają konstruktorom na precyzyjne określenie obciążenia, na jakie hala może zostać wystawiona, i na jakie musi być odporna. To z kolei prowadzi do wyboru odpowiednich materiałów oraz struktury szkieletu. Hale namiotowe użytkowane zimą muszą posiadać specjalnie wzmocnioną konstrukcję stalową wyposażoną w blachę trapezową służącą do izolacji. Również dach takiej hali musi zostać dodatkowo wzmocniony specjalnym systemem naciągu, a także ustawiony wystarczająco stromo, by umożliwiło to śniegowi samoistne zsuwanie się na ziemię.
Wszystko to pozwala na uzyskanie solidnej i wytrzymałej hali namiotowej, która będzie dostosowana do specyficznych warunków pogodowych panujących w danym miejscu i okresie roku.
Hala namiotowa zimą - ogrzewanie
Choć tak przygotowana hala może już być użytkowana w sezonie zimowym, warto zastosować dodatkowe zabezpieczenie w postaci zainstalowania wewnątrz odpowiedniego systemu ogrzewania. Pozwoli to na zmniejszenie wilgoci panującej w obrębie hali, a także zapewni ciepło przebywającym w jej wnętrzu ludziom i zwierzętom. Jeżeli hala ma służyć do magazynowania towaru, wyposażenie jej w system ogrzewania przyczyni się także do utrzymania w niej stałej temperatury odpowiedniej dla danych produktów.